Δράσεις του Τμήματος Αθλητισμού

Τμήματα Προετοιμασίας Δήμου Δυτικής Λέσβου

Με επιτυχία διεξάγονται τα δωρεάν τμήματα προετοιμασίας των υποψηφίων για τις σχολές του Στρατού, ΤΕΦΑΑ και ΕΠΟΠ

Δράση υποστήριξης σωματειακού αθλητισμού

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου και το Τμήμα Αθλητισμού Ολοκλήρωσε τη Πρώτη Δράση ενίσχυσης των αθλητικών Σωματείων που κατέθεσαν αίτηση τόσο σε υγειονομικό υλικό όσο και σε αθλητικό υλικό.

Είμαστε Νησιώτες!!


Από τη Διεύθυνση Αθλητισμού του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Τουρισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου με ιδιαίτερη χαρά πραγματοποιείται η πρώτη διοργάνωση καλοκαιρινής εκδήλωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου με τη γενική ονομασία «Είμαστε Νησιώτες» για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και έχει αθλητικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι τα παιδιά να δραστηριοποιηθούν και πάλι αθλητικά μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και να μάθουν με ασφάλεια να κολυμπάνε, αλλά και να αποκτήσουν και να διευρύνουν την περιβαλλοντική του συνείδηση και συναίσθηση μέσα από την ενημέρωση και τις δραστηριότητες αλλά και να ενημερωθούν για τον τόπο τους.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιοχές του Δήμου Δυτικής Λέσβου: Στη Σκάλας Καλλονής από τις 12 Ιουλίου 2021 μέχρι τις 23 Ιουλίου 2021 και στην περιοχή του Πολιχνίτου από 26 Ιουλίου 2021 μέχρι τις 7 Αυγούστου 2021. Θα έχει διάρκεια δυο εβδομάδες (χωρίς τα Σαββατοκύριακα). Οι ώρες που θα πραγματοποιείται είναι 08:30-12:30.

Οι δράσεις θα είναι εκμάθηση ασφαλούς κολύμβησης στη θάλασσα (σε οριοθετημένο σημείο), παιχνίδια στην άμμο καθώς και παρακολούθηση σεμιναρίων ασφαλούς κολύμβησης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό αλλά και παρουσίαση ναυαγοσωστικής με πρότυπα από την «Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος» στα οποία θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται περιβαλλοντικές δράσεις όπως ενημέρωση από το ΚΠΕΝ που βρίσκεται στη Σκάλα Καλλονής για τους υδροβιότοπους της Λέσβου και δράσεις, καθώς και καθαρισμός παραλίας κοντά στις εκβολές του ποταμού Τσικνιά, όπως και ομιλία του προέδρου Αλιέων κ. Παναγιώτη Νανίδη για το κόλπο Καλλονής. Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στη περιοχή του Πολιχνίτου.

Τηρώντας τα μέτρα αντιμετώπισης κατά του Covid-19 το ανώτατο όριο θα είναι 16 παιδιά με εποπτεία δύο Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και ενός Ναυαγοσώστη του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Ακόμη θα τηρείται αυστηρή σειρά προτεραιότητας και για αυτό το λόγο οι αιτήσεις θα γίνουν με ηλεκτρονική αποστολή συνοδευόμενες από τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να υπάρξει διαφάνεια.

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

  1. Αίτηση και Υπεύθυνη Δήλωση γονέα όπως επισυνάπτεται

  2. Ιατρική Βεβαίωση ότι το παιδί μπορεί να λάβει μέρος στην αθλητική δραστηριότητα

  3. Καρδιογράφημα με γνωμάτευση

Δεκτές θα γίνονται μόνο οι αιτήσεις που είναι ολοκληρωμένες και μόνο ηλεκτρονικά.

Η προθεσμία των αιτήσεων είναι μέχρι τις 8 Ιουλίου 2021 πέραν αυτού καθώς και μη ολοκληρωμένες αιτήσεις δεν θα λαμβάνονται υπόψη.

Αναλυτικά η αίτηση

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το γραφείο αθλητισμού και την υπεύθυνη

Παπασταύρου Βασιλική

Τηλ. επικ. 2253-350202

email: sportswlesvos@gmail.com

Απολογισμός Προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνονταν σε παιδιά 6-12 χρόνων, με διαφορετική θεματική ενότητα κάθε ημέρα σε διάστημα 2 εβδομάδων, σε κάθε περιοχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Η πρώτη φάση του προγράμματος φιλοξενήθηκε στη Σκάλα Καλλονής σε 18 παιδιά και η δεύτερη στη Σκάλα Πολιχνίτου σε 32 παιδιά. Ο σκοπός ήταν να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το νερό –δεδομένης και της ανυπαρξίας κολυμβητηρίου τα τελευταία χρόνια στο νησί- να αθληθούν ξανά μετά τον μεγάλο εγκλεισμό της πανδημίας και να αναπτύξουν δεξιότητες στο κολύμπι. Όλα αυτά με την παράλληλη γνωριμία τους με το περιβάλλον και την ατομική μας ευθύνη απέναντι σε αυτό.

Η δράση «Είμαστε Νησιώτες» προσέφερε στα παιδιά βασικές κολυμβητικές δεξιότητες και ασφάλειας στο νερό. Ο εκ των εκπαιδευτών του προγράμματος Στάθης Αβραμίδης, αξιοποιώντας δύο εκπαιδευτικά πακέτα (Διεθνές Προγράμματος Ασφάλειας στο Νερό «Τσάρλι ο διασώστης» και «Ασφαλής Κολύμβηση για Πρόληψη Τραυματισμών») και υλικό που παραχωρήθηκε δωρεάν στο πλαίσιο του project “Safe Greece” που εκπονεί η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος ΕΑΝΕ με την στήριξη του Princess Charlene of Monaco Foundation PCMF, ήταν ο ιθύνων νους του προγράμματος.

Τα παιδιά λόγω διαφορετικής γεωγραφικής κατανομής δεν είχαν κολυμβητικές δεξιότητες και γνώσεις ασφάλειας στο νερό. Από την τρίτη ημέρα όμως κατάφεραν να επιπλέουν και να μη φοβούνται το νερό. Αυτό τα έφερε πιο κοντά στην αθλητική ναυαγοσωστική που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον καθώς μπήκαν στο «ρόλο» και ταυτίστηκαν με τον φίλο τους τον «Τσάρλι».

Σε ότι αφορά τώρα την περιβαλλοντική εκπαίδευση-ενημέρωση, αυτή πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ), από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου δάσους Λέσβου, Νικόλαο Ζούρο και την ομάδα του, την κα. Ελένη Γαληνού, τον κ. Κωνσταντίνο Πολυπαθέλλη και τον κ. Εστράτιο Σγουρουνιό. Συμμετοχή στην ενημέρωση είχε και ο Πρόεδρος των Αλιέων Παναγιώτης Νανίδης που προσέφερε τις πολύτιμες γνώσεις του για τον φυσικό πλούτο του κόλπου Καλλονής καθώς και για την εργασία αλλά και την ευθύνη των αλιέων απέναντι στο περιβάλλον.

Ακόμη το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη παρουσία δύο καθηγητών φυσικής Αγωγής, της κας Παπασταύρου Βασιλικής ως προς τη διδασκαλία και οργάνωση, την κας Μακρή Ειρήνης ως προς την επίβλεψη και ενημέρωση και ενός ναυαγοσώστη, αλλά και του κ. Κοντελέ Δημήτριου ο οποίος διασφάλισε το πρόγραμμα με τις ναυαγοσωστικές του γνώσεις προσφέροντας και την εμπειρία της προσομοίωσης στη διάσωση.

Επίσης το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από την καθημερινή επίβλεψη από την Λιμενική Αρχή της Σκάλας Καλλονής που συνέδραμε μάλιστα με τη παραχώρηση υλικού ως προς τη σηματοδότηση και οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης. Μάλιστα για τον ρόλο του Λιμενικού και την ασφάλεια στο νερό, μίλησαν στα παιδιά ο Υποπλοίαρχος Τσολάκης Ευστράτιος, αλλά και τα στελέχη κ.κ. Γιανναρέλλης Παναγιώτης, Χρύσα Τσαντίρα και Χρύσα Λαμπρινού.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ο Εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Αθλητισμού Στρατής Αλεξίου και η Διεύθυνση Αθλητισμού του Δήμου, ευχαριστούν θερμά για την στήριξή τους τον Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Ασανούλα Γιαννή Κοκκινέλλη, το ΝΠΔΔ Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Πρόεδρο Αφροδίτη Βατή, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Μιχάλη Ρούσση και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξένησαν τη δράση, Βασίλη Μπαγκαλά και Δημήτρη Γιανναρέλλη. Ευχαριστίες απευθύνονται και στο εστιατόρια «Ακρογιάλι» για την παραχώρηση χώρου για την εγκατάσταση των παιδιών, αλλά και στον Φορέα Τουρισμού της Αγιάσου και προσωπικά στην κα Τούλα Μακρέλλη που εξασφάλισε συμμετοχές παιδιών και από τον Δήμο Μυτιλήνης.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού Στρατής Αλεξίου δήλωσε για το πρόγραμμα:

«Για τη Διεύθυνση Αθλητισμού, το πρόγραμμα αυτί ήταν ένα μεγάλο στοίχημα καθώς για πάνω από 10 χρόνια στο νησί δεν υπήρχαν δωρεάν προγράμματα. Σκοπός ήταν η καλύτερη οργάνωση και η επανεκκίνηση του αθλητισμού μέσω πρωτότυπων πρωτοβουλιών. Η περιβαλλοντική διάσταση της διδασκαλίας, πηγάζει από την σκέψη ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος και μέσα από αυτόν γνωρίσαμε καλύτερα τον τόπο μας. Στόχος μας είναι η αναδιοργάνωση του αθλητισμού και επανατοποθέτησή του σε όλα τα χωριά του Δήμου. Ευελπιστούμε στο μέλλον σε περισσότερες συνεργασίες και προγράμματα».

https://www.mwlesvos.gr/deltia-typoy/oloklirosi-drasis-eimaste-nisiotes/